Kalsarikahveilla keskusteltiin etänä etätyöstä

Koronakevät muutti työskentelytavat kertaheitolla – putosiko työelämä evoluution kelkasta?

Etätyöskentelyllä on nyt monia kehitysvaiheita: puolet suomalaisista jatkaisi mielellään etätöissä poikkeustilan jälkeenkin. Google ja Facebook jatkavat etätyöskentelyä vuoden loppuun saakka. Twitter taas ilmoitti, että heidän työntekijänsä saavat olla etätöissä koko loppu-uransa ajan. Miten suomalaiset yritykset ottavat haasteen vastaan?

Kutsuimme Visman viestintäjohtaja Sanna Burtonin keskustelemaan podcastiimme työelämän valtavasta digiloikasta, etätyökulttuurin muutoksesta sekä näiden vaikutuksista työntekijöiden ja yritysten tulevaisuuteen. Koronakevään hengessä etänä nauhoitetuilla Kalsarikahveilla Burtonin kanssa kuumasta aiheesta keskustelivat Dinglen strategi Petra Tiirikainen sekä projektijohtaja Varpu Laurinolli.

Fyysisesti loittoneva työskentely koettelee hyvinvoivankin yrityksen kulttuuria ja työyhteisön hyvinvointia sekä työntekijöiden jaksamista. Siksi avoimuus, muokkautumiskyky ja yksilön tarpeiden huomioon ottaminen myös välimatkan päästä korostuvat hyvän työnantajan ominaisuuksina. Vismalla tasa-arvo on noussut yhdeksi yrityksen suurimmista vahvuuksista. Mitä muuta tarvitaan?

Näillä vinkeillä yritys ei putoa työelämän evoluution kelkasta:
  1. Pidä hyvää huolta viestinnästä

    Välimatkojen kasvaessa myös keskustelun merkitys kasvaa ja etenkin kriisitilanteessa viestinnän tärkeys korostuu. Laadi toimintamalli, jonka avulla tavoitat työntekijät ja asiakkaat eri ajankohtina eri tilanteissa. Viestinnän pysyvyys ja jatkuvuus myös etänä, sen selkeys sekä kommunikaation vaivattomuus edesauttavat luomaan onnistuneen ympäristön viestinnälle – niin etänä kuin kasvokkain. 

  2. Pidä parempaa huolta yksilöstä

    Toisille työskenteleminen kotona omassa rauhassa sopii ja toisille ei. Suomessa poikkeustilan myötä itsemurhien määrä on kasvanut, mutta samalla monet haluavat tehdä töitä etänä aina kun mahdollista. Työnantajan tulee toimia työntekijöiden työtapojen yksilöllisten preferenssien mahdollistajana. Tällöin oman työn järjesteleminen on henkilön ja hänen tiiminsä vastuulla. Tulevaisuuden työtavat luodaan sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä itselle ja tiimille.

  3. Tee haasteista mahdollisuuksia

    Menestynyt työnantaja näkee etätyön ja tulevaisuuden työelämän mahdollisuutena. Hyvät ja toimivat toimintamallit sekä avoin kulttuuri ja asenne etätyötä kohtaan ovat positiivinen erottautumistekijä työnantajalle rekrymarkkinoilla. Yksilöllisemmät työtavat ja vapaampi yrityskulttuuri lisäävät luottamusta, mikä taas sitouttaa olemassa olevia työntekijöitä ennestään. Fyysisen läsnäolon rajojen poistaminen mahdollistaa myös työntekijöiden monipuolisemman hyödyntämisen – asiantuntijoita ja huippuosaajia voidaan työllistää myös ulkomailta. Yhtenä mahdollisuutena voi myös nähdä toimistotilojen tarpeettomuuden etätyön lisääntyessä – mihin sinun yrityksesi sijoittaa toimistokuluista saatavat säästöt?


P.S. Koronakevään jälkeenkin työelämä jatkaa muuttumistaan, muutoksen keskellä työnantajamielikuvan merkitys vain kasvaa. Positiivisesti erottuvan ja tunnesiteitä muodostavan (eli huippuosaajia houkuttelevan) työnantajamielikuvan rakentamiseen löydät lisätietoa oppaastamme tai suoraan Employer Branding Director Petralta!


Kuuntele myös:

Dinglen kalsarikahvit, osa 1: Virtuaalitapahtumat tulivat jäädäkseen, mutta miten luodaan aitoja digitaalisia kohtaamisia?